Mažeikių turizmo ir verslo informacijos centras

Restauruoti rašytojos M.Pečkauskaitės-Šatrijos Raganos daiktai

2022 m. parašytas ir įgyvendintas Mažeikių muziejaus projektas „Rašytojos M. Pečkauskaitės – Šatrijos Raganos asmeninių daiktų restauravimas“ Projektas finansuotas Lietuvos kultūros tarybos, prisidedant Mažeikių r. savivaldybei.

Rašytojos Marijos Pečkauskaitės Šatrijos Raganos palikimas saugomas Mažeikių muziejuje, o visuomenei pristatomas struktūriniame padalinyje Židikuose. Ekspozicijoje lankytojai gali akivaizdžiai susipažinti su eksponuojamais restauruotais originaliais baldais, prie kurių lietėsi rašytoja: minkštasuoliu, rankdarbių staleliu, kėde ir rašomuoju stalu (projektai finansuoti Kultūros tarybos ir Mažeikių savivaldybės lėšomis). Yra dar visa eilė eksponatų, menančių Marijos Pečkauskaitės artumą, kūrinių dvasią, artimos aplinkos jaukumą ir šilumą. Bendradarbiaujant su Lietuvos Nacionalinio Dailės muziejaus Prano Gudyno restauravimo centro darbuotojais atrinkti du labiausiais restauruotini eksponatai: sieninis laikrodis ir stalelis gėlėms, kurie dėl prasto stovio negalėjo būti eksponuojami.

Šiandien papildžius jais ekspoziciją, atsivėrė dar viena rašytojos gyvenimo pusė – meilė gėlėms ir laiko trapumo suvokimas. Projektas skiriamas ne tik besidomintiems rašytojos gyvenimu, aplinka, kūryba, kultūrine ir visuomenine veikla, bet visiems muziejaus lankytojams ir Židikų bendruomenei.