Mažeikių turizmo ir verslo informacijos centras

„Kūrybos ir gyvenimo ženklai“ Zinaidos Irutės Dargienės paroda

Parodos

022 m. balandžio 15 d. - birželio 4 d. Mažeikių muziejuje (V. Burbos g. 9) eksponuojama žinomos tekstilininkės Zinaidos Irutės Dargienės retrospektyvinė jungtinė paroda „Kūrybos ir gyvenimo ženklai“. 

Zinaida Irutė Dargienė yra žinoma tekstilininkė, kurios kūriniai yra atlikti įvairiomis technikomis: gobeleno, batikos, šilkografijos, neaustine-veltine, specialia autorine ir kitomis technikomis. Ji yra Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyriaus tekstilės sekcijos narė, taip pat Kauno tekstilininkų ir dailininkų gildijos garbės narė.

Parodos autorė gimė 1936 metais gruodžio 8 dieną Mažeikiuose. 1945-1953 m. mokėsi Mažeikių vidurinėje mokykloje, 1953-1958 m. studijavo Kauno taikomosios dailės mokyklos Tekstilės skyriuje. 1958-1959 m. dirbo Pagėgių vaikų namų darbo instruktore, o 1959-1965 m. pradėjo dirbti Vilniaus Dailės akademijos Kauno dailės institute. 1965-1972 m.  Kauno šilko kombinato dailininkė, marginimo dizainerė. 1972-1990 m.  užsiėmė kūrybiniais projektais. 1990-1999 m.  dėstė Vilniaus dailės akademijos Kauno dailės institute, jai buvo suteiktas docentės vardas. Nuo 1966 metų Z.I. Dargienė pradėjo dalyvauti Lietuvos ir užsienio šalyse rengiamose tekstilės kūrinių parodose. Ji yra surengusi daugiau nei 40 personalinių tekstilės parodų, dalyvavo daugiau nei 150 tekstilės ir dailės kolektyvinių parodų Lietuvoje ir užsienyje. Menininkės kūriniai puošia daugelį interjerų, jos tekstilininkės kūrinių yra įsigiję Kanados, Australijos, Olandijos ir kitų daugelio šalių valstybių muziejai bei kolekcionieriai.

Z. I. Dargienės tekstilė yra žaisminga, įvairi savo koloristika, dinamiška, sujungianti skirtingų kultūrų motyvus į neatsiejamą visumą, liudijančią universaliąsias amžinąsias egzistencijos temas. Parodoje pristatomas vienas iš naujausių autorės sukurtų ciklų, kuris sukurtas remiantis Modrio Tenisono projektu ir pavadintas „Laimos tinklas“. Tapybos darbai pratęsia ekspresyviąją menininkės kūrybos liniją, pildo ją kultūrinių motyvų įvairove.

Mažeikiuose pristatoma Z. I. Dargienės paroda yra retrospektyvinė: autorė rodo skirtingais laikotarpiais sukurtus tekstilės kūrinius, kuriuose dominuoja lietuviški  ir Europos bei Rytų kultūrų motyvai bei kontekstai;